4 weetjes over kerst die je nog niet wist

4 weetjes over kerst die je nog niet wist

Kerstmis is een van de meest geliefde feestdagen ter wereld. Van de kerstboom tot de kerstcadeaus, het is een tijd van liefde, vreugde en geluk. Maar wist je dat er nog veel meer te ontdekken valt over Kerstmis? Hier zijn 4 weetjes over Kerstmis die je nog niet wist.

1. Kerstman is gebaseerd op een echte persoon

De Kerstman, ook wel bekend als Santa Claus, is een bekend figuur tijdens Kerstmis. Maar wist je dat de Kerstman gebaseerd is op een echte persoon? Sint Nicolaas was een bisschop uit het vierde-eeuwse Turkije die bekend stond om zijn vrijgevigheid en vriendelijkheid. Hij werd later heilig verklaard en zijn feestdag werd gevierd op 6 december. In de loop der jaren evolueerde het beeld van Sint Nicolaas tot de Kerstman die we tegenwoordig kennen.

2. De kleur van kerstballen heeft een betekenis

Kerstballen zijn een van de meest populaire decoraties tijdens Kerstmis. Maar wist je dat de kleur van kerstballen een betekenis heeft? Rode kerstballen symboliseren de liefde en vreugde van Kerstmis, terwijl groene kerstballen staan voor de hoop en het leven. Gouden kerstballen vertegenwoordigen rijkdom en geluk, terwijl zilveren kerstballen staan voor het licht en de maan.

3. De kerstboom heeft een heidense oorsprong

De kerstboom is een van de meest iconische symbolen van Kerstmis. Maar wist je dat de kerstboom een heidense oorsprong heeft? Het gebruik van groenblijvende bomen als decoratie tijdens de winter gaat terug tot de tijd van de oude Romeinen en Kelten. In de middeleeuwen werden bomen versierd met appels en kaarsen en werden ze gebruikt als decoratie tijdens het kerstfeest.

Lees ook:  7 oktober sterrenbeeld: Wat is je persoonlijkheid?

4. Het zingen van kerstliederen heeft een geschiedenis

Kerstliederen zijn een belangrijk onderdeel van de Kerstviering. Maar wist je dat het zingen van kerstliederen een geschiedenis heeft? In de vroege kerk werden psalmen gezongen tijdens de kerstdiensten. Later werden er meer liederen toegevoegd, waaronder hymnes en traditionele volksliederen. Tegenwoordig zijn er tal van populaire kerstliederen, zoals “Stille Nacht” en “Jingle Bells”.

Conclusie

Kerstmis is een feest vol tradities en symboliek. Van de Kerstman tot de kerstboom, er zijn tal van interessante feiten over Kerstmis die je nog niet wist. Door meer te weten te komen over de geschiedenis en betekenis van Kerstmis, kunnen we ons nog meer verheugen op deze bijzondere tijd van het jaar.

FAQs

1. Wat is de oorsprong van de kerstman?
De Kerstman is gebaseerd op Sint Nicolaas, een bisschop uit het vierde-eeuwse Turkije die bekend stond om zijn vrijgevigheid en vriendelijkheid.

2. Wat symboliseren rode kerstballen?
Rode kerstballen symboliseren de liefde en vreugde van Kerstmis.

3. Waarom werden bomen versierd met appels en kaarsen?
In de middeleeuwen werden bomen versierd met appels en kaarsen en werden ze gebruikt als decoratie tijdens het kerstfeest.

4. Wat voor soort liedjes werden vroeger gezongen tijdens de kerstdiensten?
In de vroege kerk werden psalmen gezongen tijdens de kerstdiensten. Later werden er meer liederen toegevoegd, waaronder hymnes en traditionele volksliederen.

5. Wat zijn populaire kerstliederen?
Tal van populaire kerstliederen zijn er tegenwoordig, waaronder “Stille Nacht” en “Jingle Bells”.