7 dingen die je herkent als je een ‘hoarder’ bent (en hoe je leert ontspullen)

7 dingen die je herkent als je een ‘hoarder’ bent (en hoe je leert ontspullen)

Ben je een ‘hoarder’ of ken je iemand die hier last van heeft? Dan weet je vast wel wat voor een uitdaging het kan zijn om spullen weg te gooien. Het kan zelfs zo erg zijn dat het hele huis vol raakt met spullen en er nauwelijks nog ruimte over is om te leven. In dit artikel bespreken we 7 dingen die je herkent als je een ‘hoarder’ bent en hoe je kunt leren ontspullen.

1. Je bewaart alles
Als je een ‘hoarder’ bent, dan bewaar je alles. Van oude tijdschriften tot aan verpakkingen en kleding die je al jaren niet meer hebt gedragen. Je hebt waarschijnlijk het gevoel dat je deze spullen nodig hebt of dat ze op een dag nog van pas kunnen komen. Het is belangrijk om in te zien dat dit vaak niet het geval is en dat het tijd is om afscheid te nemen van deze spullen.

2. Je hebt moeite met beslissingen maken
Het kan moeilijk zijn om beslissingen te maken als je een ‘hoarder’ bent. Je hebt vaak het gevoel dat je spullen nodig hebt en dat je ze niet weg kunt gooien. Het is belangrijk om in te zien dat het wegdoen van spullen geen ramp is en dat het juist ruimte en rust kan creëren in je huis.

3. Je hebt moeite met opruimen
Als je een ‘hoarder’ bent, dan kan het lastig zijn om je huis opgeruimd te houden. De spullen lijken zich op te stapelen en je hebt het gevoel dat je er nooit doorheen komt. Het is belangrijk om stap voor stap te werk te gaan en bijvoorbeeld één kamer per keer aan te pakken. Maak hierbij ook gebruik van opbergdozen en labels, zodat je spullen georganiseerd en overzichtelijk blijven.

Lees ook:  Dit zijn de fijnste yogahoudingen voor het slapengaan

4. Je hebt moeite met afscheid nemen
Afscheid nemen van spullen kan moeilijk zijn als je een ‘hoarder’ bent. Je hebt vaak het gevoel dat de spullen een betekenis hebben of dat je er emotionele waarde aan hecht. Het is belangrijk om te beseffen dat spullen niet alles zijn en dat herinneringen en emoties niet verdwijnen als je de spullen wegdoet.

5. Je hebt moeite met loslaten
Loslaten kan lastig zijn als je een ‘hoarder’ bent. Je hebt vaak het gevoel dat je spullen nodig hebt en dat je ze niet kunt missen. Het is belangrijk om te beseffen dat spullen geen noodzaak zijn en dat je zonder deze spullen ook prima kunt leven. Het kan helpen om jezelf af te vragen of je echt gelukkiger wordt van deze spullen en om jezelf te motiveren om afscheid te nemen.

6. Je hebt moeite met prioriteiten stellen
Als je een ‘hoarder’ bent, dan kan het lastig zijn om prioriteiten te stellen. Je hebt vaak het gevoel dat alles belangrijk is en dat je niets kunt missen. Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat echt belangrijk is en wat je echt nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld prioriteit geven aan spullen die je dagelijks gebruikt en afscheid nemen van spullen die je al jaren niet meer hebt gebruikt.

7. Je hebt moeite met hulp vragen
Het kan lastig zijn om hulp te vragen als je een ‘hoarder’ bent. Je schaamt je wellicht voor de hoeveelheid spullen die je hebt en je wilt anderen hier niet mee lastigvallen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat hulp vragen geen schande is en dat anderen je kunnen helpen om afscheid te nemen van spullen en je huis op te ruimen.

Lees ook:  Wat betekent dromen over het knippen van je baard met een scheermes?

Hoe leer je ontspullen?

Nu je weet welke kenmerken bij een ‘hoarder’ horen, wil je vast ook weten hoe je hier vanaf kunt komen. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen om te leren ontspullen:

1. Begin klein
Begin met het opruimen van één kamer of één kast. Zo voorkom je dat je overweldigd raakt en kun je stap voor stap te werk gaan.

2. Hanteer de 6 maanden-regel
Als je een voorwerp al langer dan 6 maanden niet hebt gebruikt, is de kans groot dat je het ook niet meer nodig hebt. Overweeg dan om het weg te doen.

3. Gebruik opbergdozen en labels
Gebruik opbergdozen en labels om je spullen georganiseerd te houden. Zo kun je alles gemakkelijk terugvinden en voorkom je dat spullen door elkaar raken.

4. Geef spullen weg
Als je spullen hebt die je niet meer nodig hebt, geef ze dan weg aan familie, vrienden of een goed doel. Zo kun je anderen blij maken en voorkom je dat spullen onnodig in je huis blijven liggen.

5. Maak ruimte voor nieuwe herinneringen
Door afscheid te nemen van oude spullen maak je ruimte voor nieuwe herinneringen. Zo kun je nieuwe ervaringen opdoen en je leven verrijken.

FAQs

1. Wat is een ‘hoarder’?
Een ‘hoarder’ is iemand die moeite heeft met het wegdoen van spullen en hierdoor een overvol huis krijgt.

2. Is het mogelijk om te genezen van hoarding?
Ja, het is mogelijk om te genezen van hoarding. Door bijvoorbeeld therapie te volgen en stap voor stap te werk te gaan, kun je leren om afscheid te nemen van spullen en je huis op te ruimen.

Lees ook:  Training Astrologie en je sterrenbeeld

3. Hoe voorkom ik dat ik een ‘hoarder’ word?
Voorkom dat je een ‘hoarder’ wordt door regelmatig op te ruimen en spullen weg te gooien die je niet meer nodig hebt. Zo voorkom je dat je huis vol raakt met spullen.

4. Kan ik mijn spullen ook verkopen?
Ja, je kunt je spullen ook verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats of een rommelmarkt. Zo kun je nog iets verdienen aan de spullen die je wegdoet.

5. Is het erg om veel spullen te hebben?
Het is niet per se erg om veel spullen te hebben, zolang je deze spullen maar gebruikt en nodig hebt. Als je spullen hebt die je niet meer nodig hebt, is het echter wel belangrijk om afscheid te nemen van deze spullen.