Heb je het gevoel dat je er niet echt bij hoort? Niet zo gek, zegt Brené Brown. Dit is wat je eraan kunt doen

Heb je het gevoel dat je er niet echt bij hoort? Niet zo gek, zegt Brené Brown. Dit is wat je eraan kunt doen

Voel je je soms buitengesloten? Zelfs als je in een groep bent, heb je soms het gevoel dat je er niet echt bij hoort? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Brené Brown, een onderzoekshoogleraar op het gebied van maatschappelijk werk, zegt dat het gevoel van er niet bij horen, een gevoel is dat bijna iedereen heeft ervaren. Het is een universele menselijke ervaring die ons allemaal verbindt. Maar wat kun je eraan doen? In dit artikel delen we enkele inzichten van Brené Brown en bieden we praktische tips om je te helpen omgaan met gevoelens van buitenstaander zijn.

Wat is er niet bij horen?

Er niet bij horen is een gevoel van isolatie en afstand van anderen. Het kan zich voordoen als je niet wordt uitgenodigd voor een feestje of evenement, of als je geen deel uitmaakt van een groep op school of op het werk. Het kan ook voorkomen als je een minderheid bent in een groep waar de meerderheid van de mensen niet dezelfde achtergrond of ervaringen heeft als jij.

Het gevoel van er niet bij horen kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, verdriet, boosheid en frustratie. Het kan ook leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Maar het is belangrijk om te onthouden dat er niet bij horen een gevoel is dat iedereen kan hebben, en dat het niet betekent dat er iets mis met je is.

Lees ook:  Alziend Oog, Blik van Bescherming en Goddelijke Kracht

Wat zegt Brené Brown over er niet bij horen?

Brené Brown is een onderzoekshoogleraar op het gebied van maatschappelijk werk en heeft jarenlang onderzoek gedaan naar kwetsbaarheid, schaamte en empathie. In haar boek “Daring Greatly” bespreekt ze het belang van erbij horen en de impact die het kan hebben op ons leven.

Brown zegt dat erbij horen niet alleen een emotionele behoefte is, maar ook een biologische noodzaak. Mensen zijn sociale wezens en hebben verbinding nodig met anderen om te overleven en te gedijen. Wanneer we ons buitengesloten voelen, kan dit leiden tot stress en angst, wat op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsproblemen en een verminderde kwaliteit van leven.

Maar Brown benadrukt ook dat erbij horen niet betekent dat we ons moeten aanpassen aan anderen of onze eigen authenticiteit moeten opofferen. In plaats daarvan zegt ze dat ware verbinding ontstaat wanneer we ons kwetsbaar opstellen en onszelf laten zien zoals we zijn. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het kan leiden tot diepere relaties en een gevoel van geluk en voldoening.

Wat kun je doen als je je buitengesloten voelt?

Als je je buitengesloten voelt, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om te proberen je gevoelens te verlichten. Hier zijn enkele suggesties:

1. Erken en accepteer je gevoelens. Het is normaal om je buitengesloten te voelen, en het is belangrijk om te erkennen dat je gevoelens geldig zijn. Accepteer dat het oké is om je zo te voelen en dat je niet alleen bent.

2. Praat erover. Als je je buitengesloten voelt, kan het helpen om er met iemand over te praten. Dit kan een vriend, familielid of therapeut zijn. Het delen van je gevoelens kan je helpen om je minder alleen te voelen en nieuwe perspectieven te krijgen.

Lees ook:  Wat betekent het om te dromen van een krakend huis?

3. Zoek naar gelijkgestemde mensen. Als je je niet op je plek voelt in een bepaalde groep, probeer dan mensen te vinden die meer op jou lijken. Dit kan betekenen dat je nieuwe vrienden maakt, een hobby of interesse deelt met anderen, of deelneemt aan een groep of organisatie die zich richt op jouw achtergrond of interesses.

4. Wees jezelf. Zoals Brené Brown benadrukt, is het belangrijk om jezelf te zijn en je eigen authenticiteit te omarmen. Als je jezelf probeert te veranderen om bij anderen te passen, is de kans groot dat je je nog steeds niet op je plek voelt. Wees trots op wie je bent en zoek mensen die je accepteren zoals je bent.

5. Werk aan je zelfvertrouwen. Als je je zelfverzekerd voelt, is de kans groter dat je je op je gemak voelt in sociale situaties. Werk aan het verbeteren van je zelfbeeld en zelfvertrouwen door bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden te leren, fysieke activiteit te beoefenen of jezelf uit te dagen om nieuwe dingen te proberen.

FAQs

1. Is erbij horen een universeel menselijk verlangen?
Ja, volgens Brené Brown is erbij horen een biologische noodzaak voor mensen.

2. Kan erbij horen leiden tot gezondheidsproblemen?
Ja, wanneer we ons buitengesloten voelen, kan dit leiden tot stress en angst, wat op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsproblemen en een verminderde kwaliteit van leven.

3. Is het belangrijk om jezelf te zijn om verbinding te maken met anderen?
Ja, Brené Brown benadrukt het belang van jezelf zijn en je eigen authenticiteit om ware verbinding met anderen te krijgen.

Lees ook:  Numerologie 0101: Betekenis en Symbolen

4. Wat kun je doen als je je buitengesloten voelt?
Enkele suggesties zijn het erkennen en accepteren van je gevoelens, erover praten, op zoek gaan naar gelijkgestemde mensen, jezelf zijn en werken aan je zelfvertrouwen.

5. Kan het aanpassen aan anderen ons helpen om erbij te horen?
Nee, Brené Brown benadrukt dat ware verbinding ontstaat wanneer we ons kwetsbaar opstellen en onszelf laten zien zoals we zijn, in plaats van te proberen ons aan te passen aan anderen.