Het enneagram: wat is jouw persoonlijkheidstype?

Het enneagram: wat is jouw persoonlijkheidstype?

Het enneagram is een persoonlijkheidstypologie die bestaat uit negen verschillende persoonlijkheidstypen. Het enneagram kan je helpen om jezelf beter te begrijpen en om beter te communiceren met anderen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende persoonlijkheidstypen en hoe je deze kunt herkennen.

Wat is het enneagram?

Het enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat bestaat uit negen verschillende persoonlijkheidstypen. Elk van deze typen heeft zijn eigen kenmerken, kwaliteiten en uitdagingen. Het enneagram gaat ervan uit dat elk persoon een basistype heeft, maar dat de eigenschappen van andere typen ook aanwezig kunnen zijn.

De negen persoonlijkheidstypen

Type 1: de perfectionist
Type 2: de helper
Type 3: de presteerder
Type 4: de individualist
Type 5: de onderzoeker
Type 6: de loyalist
Type 7: de levensgenieter
Type 8: de baas
Type 9: de bemiddelaar

Elk persoonlijkheidstype heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en kwaliteiten. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende typen:

Type 1: de perfectionist
De perfectionist is gericht op het leveren van kwaliteit en het vermijden van fouten. Ze hebben hoge normen en waarden en zijn vaak erg zelfkritisch. Ze hebben de neiging om kritisch te zijn op zichzelf en anderen.

Type 2: de helper
De helper is gericht op het helpen van anderen en het zorgen voor anderen. Ze hebben vaak een groot empathisch vermogen en zijn erg betrokken bij anderen. Ze hebben de neiging om hun eigen behoeften te negeren en te veel te geven.

Type 3: de presteerder
De presteerder is gericht op succes en prestaties. Ze zijn vaak ambitieus en willen graag erkenning en waardering. Ze hebben de neiging om hun eigen gevoelens te negeren en zich te richten op het behalen van doelen.

Lees ook:  Ruwe Malachiet Edelsteen 3-4 cm Kopen

Type 4: de individualist
De individualist is gericht op het ontdekken van hun eigen unieke identiteit. Ze zijn vaak creatief en hebben een sterke behoefte aan zelfexpressie. Ze hebben de neiging om zich anders te voelen dan anderen en kunnen zich soms eenzaam voelen.

Type 5: de onderzoeker
De onderzoeker is gericht op kennis en begrip. Ze zijn vaak intellectueel en analytisch ingesteld en hebben de neiging om zich te isoleren om te kunnen nadenken. Ze hebben de neiging om afstandelijk te zijn en kunnen soms overweldigd raken door emoties.

Type 6: de loyalist
De loyalist is gericht op veiligheid en zekerheid. Ze hebben de neiging om zich te richten op het vermijden van risico’s en het zoeken naar stabiliteit. Ze hebben de neiging om zich vast te klampen aan anderen en kunnen soms achterdochtig zijn.

Type 7: de levensgenieter
De levensgenieter is gericht op plezier en avontuur. Ze hebben de neiging om impulsief te zijn en zich te richten op het vermijden van pijn. Ze hebben de neiging om zich te vervelen en hebben behoefte aan nieuwe ervaringen.

Type 8: de baas
De baas is gericht op controle en macht. Ze hebben de neiging om assertief te zijn en hun eigen mening te hebben. Ze hebben de neiging om te veel te nemen en te weinig te geven.

Type 9: de bemiddelaar
De bemiddelaar is gericht op harmonie en balans. Ze hebben de neiging om zich aan te passen aan anderen en conflicten te vermijden. Ze hebben de neiging om hun eigen behoeften te negeren en te veel te geven.

Lees ook:  Zo maak je slim gebruik van geluiden

Hoe herken je jouw persoonlijkheidstype?

Het kan soms lastig zijn om je eigen persoonlijkheidstype te herkennen. Een goede manier om dit te doen is door jezelf af te vragen wat jouw basisreactie is in bepaalde situaties. Welke emoties voel je en hoe reageer je daarop? Het kan ook helpen om de kenmerken van de verschillende persoonlijkheidstypen te bestuderen en te kijken welke het beste bij jou past.

FAQs

1. Kan mijn persoonlijkheidstype veranderen?
Nee, je basispersoonlijkheidstype blijft hetzelfde gedurende je leven. Wel kunnen eigenschappen van andere typen aanwezig zijn en kunnen bepaalde eigenschappen versterkt of verminderd worden.

2. Kan ik mezelf veranderen als ik niet blij ben met mijn persoonlijkheidstype?
Ja, het is mogelijk om bepaalde eigenschappen te veranderen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dit vereist echter wel tijd en inzet.

3. Wat is het nut van het enneagram?
Het enneagram kan je helpen om jezelf beter te begrijpen en om beter te communiceren met anderen. Het kan ook helpen bij persoonlijke groei en ontwikkeling.

4. Is het enneagram wetenschappelijk onderbouwd?
Het enneagram is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar wordt wel veel gebruikt in coaching en persoonlijke ontwikkeling.

5. Hoe kan ik meer leren over het enneagram?
Er zijn veel boeken en cursussen beschikbaar over het enneagram. Het kan ook helpen om een coach te raadplegen die gespecialiseerd is in het enneagram.

Conclusie

Het enneagram is een persoonlijkheidstypologie die bestaat uit negen verschillende persoonlijkheidstypen. Elk persoonlijkheidstype heeft zijn eigen kenmerken, kwaliteiten en uitdagingen. Door je eigen persoonlijkheidstype te herkennen en te begrijpen, kun je beter communiceren met anderen en werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Het enneagram is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar wordt wel veel gebruikt in coaching en persoonlijke ontwikkeling.