Zo achterhaal je je ikigai

Zo achterhaal je je ikigai

Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je vastzit in je leven en je niet weet wat je volgende stap moet zijn, dan ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met het vinden van hun doel en passie in het leven. Maar wat als er een Japanse filosofie is die je kan helpen om je ikigai te ontdekken?

In dit artikel gaan we dieper in op wat ikigai is, waar het vandaan komt en hoe je het kunt achterhalen. We zullen ook enkele praktische tips en oefeningen delen om je op weg te helpen naar het vinden van je eigen ikigai.

Wat is ikigai?

Ikigai is een Japans concept dat verwijst naar de reden van bestaan of de reden waarom we ’s ochtends opstaan. Het is een combinatie van vier elementen: wat je graag doet, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je betaald kunt krijgen. Het idee is dat als je deze vier elementen combineert, je je eigen ikigai kunt vinden.

Waar komt ikigai vandaan?

Ikigai heeft zijn oorsprong in Okinawa, een eiland in Japan waar mensen bekend staan om hun lange levensduur en gezondheid. In Okinawa is ikigai een belangrijk onderdeel van de cultuur en levensstijl. Men gelooft dat het vinden van je ikigai niet alleen leidt tot een gelukkiger leven, maar ook tot een langer leven.

Hoe achterhaal je je ikigai?

1. Maak een lijst van dingen die je graag doet

De eerste stap om je ikigai te achterhalen is om een lijst te maken van dingen die je graag doet. Dit kunnen hobby’s, interesses of activiteiten zijn waar je van geniet en die je energie geven.

Lees ook:  Wat betekent dromen over gouden appels?

2. Identificeer je vaardigheden en talenten

De tweede stap is om je vaardigheden en talenten te identificeren. Waar ben je goed in? Wat zijn de dingen waarvoor mensen je vaak om hulp vragen?

3. Denk na over wat de wereld nodig heeft

De derde stap is om na te denken over wat de wereld nodig heeft. Welke problemen of uitdagingen zie je om je heen? Wat zijn de dingen waarvan je denkt dat je ze kunt verbeteren?

4. Zoek naar mogelijkheden om betaald te krijgen voor wat je graag doet

De vierde stap is om te zoeken naar mogelijkheden om betaald te krijgen voor wat je graag doet. Dit betekent niet dat je je passie moet opgeven om geld te verdienen, maar eerder dat je manieren moet vinden om geld te verdienen met wat je graag doet.

5. Combineer de vier elementen

De laatste stap is om de vier elementen te combineren: wat je graag doet, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je betaald kunt krijgen. Dit kan betekenen dat je je huidige baan moet aanpassen, een nieuwe baan moet zoeken of een bedrijf moet starten.

FAQs

1. Wat is het belang van ikigai?

Ikigai kan helpen bij het vinden van richting en doel in het leven, wat kan leiden tot meer geluk en voldoening.

2. Hoe verschilt ikigai van passie?

Passie is wat je graag doet, terwijl ikigai een combinatie is van passie, vaardigheden, wat de wereld nodig heeft en wat je betaald kunt krijgen.

Lees ook:  Agenda & Planners | Happinez webshop

3. Kan ik mijn ikigai vinden als ik al een baan heb?

Ja, je kunt je ikigai vinden terwijl je nog steeds in je huidige baan werkt. Het kan betekenen dat je je huidige baan moet aanpassen of dat je een nieuwe baan moet zoeken.

4. Hoe kan ik mijn vaardigheden en talenten identificeren?

Je kunt je vaardigheden en talenten identificeren door na te denken over wat je goed doet en waarvoor mensen je vaak om hulp vragen.

5. Hoe belangrijk is het om betaald te krijgen voor wat ik graag doe?

Het is niet essentieel om betaald te krijgen voor wat je graag doet, maar het kan wel helpen om je ikigai te vinden en te behouden, omdat het je in staat stelt om je passie te blijven volgen.

Conclusie

Het achterhalen van je ikigai kan een opwindende reis zijn die je kan helpen om richting en doel te vinden in het leven. Door te identificeren wat je graag doet, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je betaald kunt krijgen, kun je je eigen ikigai vinden en een gelukkiger en vervullender leven leiden. Probeer de bovenstaande tips en oefeningen en ontdek wat je ikigai is!